Zaključeni počitniški naravoslovni dnevi 2019

Prvi teden v juliju se je končal 17. počitniški naravoslovni teden, ki je potekal v organizaciji Medobčinske LAS Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž ter RKS OZ Ormož. Skupina mlajših osnovnošolcev je s pomočjo literature, ekskurzij in delavnic preživela prijeten in poučen teden v skupini sovrstnikov.

Prvi dan so se odpravili v ormoški grajski park, kjer jim je soavtorica knjižice Skrivnosti grajskega parka, Katarina Vaupotič, prebrala zgodbico o grofici Irmi, njeni ljubezni do parka in nenavadnih ljubljenčkih, nato pa se je z njimi sprehodila do grajske grobnice. Po poti nazaj so si ogledali nekatera zanimiva drevesa ter v hladu prostorov RKS OZ Ormož likovno ustvarjali na temo dneva.

Drugi dan tabora so se otroci družili s strokovnimi delavci ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Na ustvarjalen način so spoznali, kako se prepletajo narava, zgodovina in etnologija. Delavnico je vodila Nevenka Korpič.

Sreda je bila namenjena ogledu Ormoških lagun, ki so leta 2017 postale naravni rezervat razglašen z vladno uredbo. Ornitolog Dominik Bombek iz DOPPS je skupino popeljal po učni poti skozi gozd, kjer je mladim predstavil bogato rastlinstvo in živalstvo, poseben poudarek pa je posvetil ptičjemu petju in oglašanju ter opazovanju z daljnogledom. Otroke pa so najbolj navdušili vodni bivoli, ponica Robida, koze in mlaka na končni postaji.

In če so v sredo z občudovanjem opazovali let ptic, so odgovor na vprašanje, ali bi lahko tudi človek poletel kot ptica, iskali četrti dan na letališču v Moškanjcih, kamor so se popeljali z vlakom. Ogledali so si motorni in jadralni hangar ter opazovali poletanje in pristajanje letala Cessna. Posebno pozornost otrok je pritegnil tudi mačji mladiček Čarli, ki jih je spremljal na vsakem koraku.

Zadnji dan tabora je bil posvečen pogovoru o metuljih. Spoznali so razvojni krog metulja, različne vrste so si ogledali v literaturi, v živo pa so se srečali z gosenicami sviloprejke. Za zaključek so izdelali krmilnico za žuželke ter pogumno odgovarjali na novinarska vprašanja novinarke Urške Maučič.

Skrivnosti grajskega parka

Skrivnosti grajskega parka

Druženje v muzeju

Druženje v muzeju

V Ormoških lagunah

V Ormoških lagunah

Ogled hangarja v Moškanjcih

Ogled hangarja v Moškanjcih

Še posnetek za spomin

Še posnetek za spomin

Poslanica ob dnevu krvodajalcev

Ob bližajočem se slovenskem dnevu krvodajalstva, 4. juniju, vam v priponki prilagamo poslanico predsednika RKS, g. Alojza Kovačiča. Tudi generalna sekretarka RKS, ga. Cvetka Tomin se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem RKS – OZ in njihovim predanim prostovoljcem za vložene napore pri organiziranju krvodajalskih akcij skozi celo leto. Prav tako se vsem krvodajalcem za njihovo nesebično darovanje zahvaljujemo tudi zaposleni in prostovoljci RKS OZ Ormož.

 

Poslanica ob Svetovnem dnevu Rdečega križa

Osmega maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta, praznujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. S tem dnevom se prične tudi Teden Rdečega križa, v katerem območna združenja RKS po vsej Sloveniji pripravijo številne dogodke, s katerimi želimo širši javnosti približati svoje delovanje, opozarjati na pomen prostovoljstva, človekoljubja in partnerstva. Želimo navdihniti mlade, da se aktivno vključijo v naše dejavnosti in okrepijo naše prostovoljske vrste.

Svetovni dan Rdečega križa, je priložnost, da se zahvalimo za pogum, predanost in dosežke več kot 13 tisoč prostovoljk in prostovoljcev ter delavcev Rdečega križa Slovenije, ki vsak dan v svojem okolju delajo z ljudmi, v najhujših trenutkih njihovih življenj – revščini, nesrečah in krizah. Prvi se odzivajo ​​in tako neprecenljivo prispevajo k naši moči in dosegu v skupnosti in dajejo najboljše možnosti naši nevtralni, neodvisni in nepristranski humanitarni akciji, da doseže tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč. Zgodbe naših prostovoljcev so  polne inovacij in izvirnosti. Predvsem pa kažejo, kako si v Rdečem križu Slovenije prizadevamo ljudi postaviti v središče našega humanitarnega delovanja. Ljudje, ki želijo ublažiti človeško trpljenje, v svojem okolju rešujejo najbolj neukrotljiva humanitarna vprašanja, s katerimi se danes sooča naš svet.

Ob svetovnem dnevu Rdečega križa in Rdečega polmeseca in Tednu Rdečega križa Slovenije, ko praznujemo moč in doseg naše globalne mreže ter prispevek naših zaposlenih in vseh 11,7 milijona aktivnih prostovoljcev po svetu, se želimo zahvaliti za njihovo delo in prispevek, ki dolgoročno krepi našo skupnost.

Letos želimo s poudarjanjem raznolikosti našega dela in univerzalnosti našega pristopa razširiti razumevanje javnosti o Mednarodnem gibanju Rdečega križa in Rdečega polmeseca  in s tem o nas samih. Moč svojih čustev do naše organizacije in našega gibanja po celem svetu izkoriščamo za preprosto spodbujanje k razmisleku z vprašanjem: Kaj imate radi pri Rdečem križu? #love

 

Cvetka Tomin                                                                                  Alojz Kovačič

generalna sekretarka RKS                                                              predsednik RKS

 

Poslanica ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva

Tako kot vsako leto, tudi letos, 5. decembra, obeležujemo Mednarodni dan prostovoljstva – dan, posvečen vsem prostovoljkam in prostovoljcem. Ob tej priložnosti smo ponosni, da kot ena največjih humanitarnih organizacij, pod svojo streho združujemo več kot 13.000 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije, ki delujejo v okviru naših humanitarnih programov ter tako spodbujajo, ohranjajo in krepijo solidarnost v naši družbi.

Prostovoljstvo je eno izmed sedmih temeljnih načel delovanja Rdečega križa Slovenije ter širše – delovanja Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Sega že do samih korenin naše humanitarne organizacije, v leto 1859, ko je Henry Dunant v bitki pri Solferinu okoli sebe zbral skupino okoliških prostovoljcev, ki so pomagali ranjencem v bitki.

Prostovoljsko delo je izraz medsebojnega razumevanja, sočutja, empatije in altruizma. Predstavlja nesebično pomoč sočloveku v različnih oblikah in na različne načine. Prav tako je prostovoljstvo priložnost za druženje, medgeneracijsko povezovanje in prenos znanja, veščin ter izkušenj med generacijami. Številni humanitarni programi RKS kažejo na to, da se posamezniki različnih starostnih skupin vključujete v prostovoljske aktivnosti. Še posebej starejši izjemno radi aktivno prispevate in pomagate pri izvedbi akcij, ki so namenjene zbiranju hrane in druge materialne pomoči za socialno ogrožene uporabnike. Veseli smo, kadar lahko svoj prostovoljski prispevek podarite tudi tisti iz generacije srednjih let, saj se zavedamo, da številne aktivnosti, družinske obveznosti ter dolgi delovniki pogosto predstavljajo oviro pri vključevanju v prostovoljsko delo. Prav zato smo vam za vaš prispevek še posebej hvaležni. Ponosni smo na vse mlade prostovoljce, ki že v osnovnih in srednjih šolah izkazujete čut za sovrstnike in druge ljudi, ki potrebujejo pomoč ter se aktivno vključujete v naše akcije.

Kljub nekoliko izboljšanim gospodarskim kazalcem je v naši državi še vedno veliko tistih, ki potrebujejo pomoč prostovoljcev, saj nimajo sredstev, da bi si tovrstno pomoč lahko privoščili. Številni so odvisni od materialne pomoči, ki jo zberemo v humanitarnih akcijah, brez nje bi bila kakovost njihovega življenja bistveno slabša. To dejstvo kaže na to, da prostovoljstvo ni le pomembna aktivnost, temveč tudi dragocena vrednota, ki krepi družbene vezi in viša kakovost življenja, daje občutek sprejetosti in enakopravnosti.

Vsem prostovoljkam in prostovoljcem ob današnjem Mednarodnem dnevu prostovoljstva iskreno čestitamo. Želimo vam uspešno opravljanje prostovoljskega dela tudi v prihodnje.

Irena Nečemer

podpredsednica in zastopnica RKS

Vabilo

Vabimo vas, da se nam pridružite

v torek,  27. novembra 2018, ob 17. uri
 v  jedilnici OŠ Središče ob Dravi

na predavanju z naslovom

Z novimi spoznanji v prehrani do izboljšanja zdravja.

Predavala bo Barbara Ozbič Kirijakopulos

uni. dipl. inž. živilstva in prehrane.

Predavanje poteka v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja

Zdravstvenega doma Ormož.

Vljudno vabljeni.

Praznično v RKS OZ Ormož

V torek, 8. maja 2018, je RKS OZ Ormož obeležil dva pomembna dogodka: 70 let prvega vpisa RKS OZ Ormož v register društev (27.2.1948) in 20 let ustanovitve Medobčinske LAS za preprečevanje zasvojenosti na področju občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž (11.11.1998). Slovesnost je potekala v dveh delih; najprej je bila, ob 17. uri, v avli občine Ormož otvoritev razstave z naslovom Vse za zdravje in blaginjo skupnosti, avtorice Nataše Majerič Kekec iz Zgodovinskega arhiva na Ptuju, nato pa ob 18. uri v Beli dvorani Grajske pristave proslava ob 70 – letnici RKS OZ Ormož in 20 – letnici Medobčinske lokalne akcijske skupine. Slavnostna govornica je bila dolgoletna predsednica RKS OZ Ormož in prva predsednica Medobčinske LAS, Majda Keček, ki je v svojem nagovoru orisala zgodovinski pregled razvoja Rdečega križa na ormoškem. Udeležencem je spregovorila tudi sedanja predsednica Blanka Kosi Raušl, ki se je v svojem nagovoru zahvalila vsem nekdanjim in sedanjim prostovoljcem, posebej pa svojim predhodnicam, katerim je v zahvalo podelila šopke cvetja. Zbrane je nagovoril tudi član glavnega odbora RKS Alojz Kovačič in ob tej priložnosti predsednici RKS OZ Ormož izročil priznanje RKS za poseben prispevek na področju humanitarnega delovanja.

Vsi zbrani so prejeli zbornik prispevkov, v katerem so strnili svoje misli o Rdečem križu in Medobčinski LAS nekdanji in sedanji prostovoljci RKS. V elektronski obliki ga lahko preberete na naši spletni strani v rubriki "Dejavnosti - publikacije".

V  kulturnem programu so sodelovale učenke in učiteljice Glasbene šole Ormož, pri izvedbi dogodka pa so sodelovali strokovni delavci ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož in učenke OŠ Ormož z mentorico Metko Lešničar.

Uradnemu delu prireditve je sledila pogostitev in druženje prostovoljcev Rdečega križa ter ogled likovnih in literarnih izdelkov, prispelih na natečaj RKS OZ Ormož z naslovom Ker nam ni vseeno.

Pripete datoteke

Požar v Veliki Nedelji

V noči na sredo, 28.2.2018, je v Veliki Nedelji zagorela večstanovanjska hiša. Ogenj  je popolnoma uničil sedem stanovanj, kjer je bivalo 12 stanovalcev. Občina Ormož bo poskrbela za nastanitev v občinskih stanovanjih, Rdeči križ Slovenije Območno združenje Ormož pa je pričel z akcijo zbiranja finančnih sredstev.

Finančna sredstva zbiramo na poravnalnem računu Nove kreditne banke Maribor št.: SI56010000000400014, sklic: SI11 1682750-30000044458, v namenu prosim navedite: ZA POŽAR

ali

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo POZAR5 na številko 1919 in prispevali boste  5 EUR  za pogorele v požaru v Veliki Nedelji.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije in A1.

Vsem darovalcem se v imenu prejemnikov iskreno zahvaljujemo.

Pomagajmo Jaki in Aneju

Pozdravljeni,

sva dvojčka Anej in Jaka, ki sva zelo hitela na ta svet. Rodila sva se v 25. tednu gestacije. Kljub temu, da sva ob rojstvu tehtala le 770 in 760 g, ter statistično gledano sva imela le 2% možnosti da preživiva, je bilo to dovolj za naju. Vsem sva pokazala kako velika borca sva!

Danes sva stara 4 leta in sva prava junaka v vseh pogledih.

Razne težave, ki so naju pestile ob prezgodnjem rojstvu, pa so nama za posledico pustile hojo po prstih. Svetovno priznani nevrolog doktor Park iz St. Luis Children's hospital je pregledal najino dokumentacijo ter naju označil za primerna kandidata za poseg/operacijo SDR na hrbtenici. Po operaciji ne bo več bolečin in zategovanja mišic na nogah. Operacija bo meseca februarja naslednje leto in ker so predvideni kar visoki stroški (potovanje, bivanje, ortopedska operacija ter intenzivne terapije po operaciji) bova vesela vsakršne donacije.

V dogovoru z Rdečim križem Območnim združenjem Ormož, se sredstva zbirajo na poravnalni račun banke št.: SI56010000000400014, sklic: SI11 1682750-30000044458.

V namenu prosim navedite: ZA HANŽELIČ OD ime vašega podjetja.

Hvala,

Anej in Jaka ♥♥

Zahvala

V akciji zbiranja pomoči za Aneja in Jaka se je zbralo 25.382,00 EUR. Sredstva se bodo porabila za stroške zdravljenja otrok. Vsem donatorjem se v imenu družine iskreno zahvaljujemo.

Pomagajmo Gregorju

Rdeči križ Območno združenje Ormož organizira akcijo zbiranja pomoči za mladega sovaščana Gregorja Fekonja (roj. 1986, bivališče Dolga lesa 7, Ormož), ki je po nesreči  na španski Ibizi  z motornim kolesom doživel prometno nesrečo, s hudimi poškodbami hrbtenjače. Prevoz v domovino je starše stal 13.500 EUR , nadaljna rehabilitacija in zdravljene bo dolgotrajno za kar bodo potrebna dodatna finančna sredstva. Da bi staršem in Gregorju omogočili lažje premagovanje finančnih težav zbiramo pomoč na posebnem računu in s pomočjo donacij SMS s podporo Telekoma Slovenije.

Darujete lahko na račun

SI56 0100 0000 0400 014 sklic SI 1682750-30000044458

ali

pošljite sporočilo SMS s ključno besedo Grega5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR  za pomoč Gregorju.

Hvala vsem, ki pomagate.

Zahvala

V akciji zbiranja pomoči za Fekonja Gregorja se je zbralo 9.515,09. Sredstva so bila porabljena za dvižno ploščad in ureditev ustreznih bivalnih prostorov ter sofinanciranje prevoza v domovino. Vsem donatorjem se v imenu družine iskreno zahvaljujemo.

©2020 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.