Novice

Zaključeno XXV. preverjanje usposobljenosti ekip PP CZ in RKS

Otvoritveno slovesnost je popestrila skupina Gudalo iz OŠ Ormož pod vodstvom mentorice Metke Lesničar.

Otvoritveno slovesnost je popestrila skupina Gudalo iz OŠ Ormož pod vodstvom mentorice Metke Lesničar.

Ekipa RKS - OZ Zagorje ob Savi II pri reševanju kviza o Rdečem križu.

Ekipa RKS - OZ Zagorje ob Savi II pri reševanju kviza o Rdečem križu.

Prve tri najbolje usposobljene ekipe ob razglasitvi rezultatov.

Prve tri najbolje usposobljene ekipe ob razglasitvi rezultatov.

Delovišče

Delovišče "prometna nesreča"

Delovišče

Delovišče "nesreča pri lovu"

Delovišče

Delovišče "množična nesreča"

Letošnje, že XXV. državno preverjanje usposobljenosti ekip PP CZ in RKS, je potekalo 5. oktobra v Ormožu. Med štirinajstimi ekipami so se kot najbolj usposobljeni izkazali člani ekipe RKS - OZ Zagorje ob Savi II, ki so osvojili prvo mesto. Drugi so bili člani RKS - OZ Novo mesto - 1. ekipa, tretji pa člani ekipe PGD Cerknica.

Rezultate so ob 16. uri svečano razglasili na dvorišču Grajske pristave v Ormožu, kjer so podelili tudi nagrade. Letos prvič še nagrado za največ znanja o Rdečem križu. Tudi tukaj se je najbolje odrezala ekipa RKS - OZ Zagorje ob Savi II.

Na sedmih deloviščih v mestnem središču Ormoža so od 9. do 14. ure člani ekip preverjali svojo usposobljenost z ukrepanjem ob prometni nesreči, razlitju nevarne snovi, požaru v objektu, nesreči pri lovu divjadi, posledicah prekomernega uživanja nedovoljenih poživil in substanc, teoretičnem preskusu znanja prve pomoči in množični nesreči.

"Prav vsakega med nami lahko presenetijo poškodbe ali nesreče," je v svojem nagovoru ob otvoritvi v petek zvečer dejala predsednica RKS mag. Vesna Mikuž in dodala: "Izurjeni bolničarji in ekipe prve pomoči, ki znajo prav ukrepati in vešče pomagati, takrat poskrbijo, da bi kar najmanj bolelo in da bi bila škoda kar najmanjša. Če so v bližini. Velikokrat se zgodi, da bi moral pomagati kar tisti, ki je priča dogodku. Zato je pomembno, da poleg najboljših, ki bodo jutri preverili, katero veščino kaže še izpiliti in znanje poglobiti, svoje znanje prve pomoči obnavljamo vsi.”

Dopoldne so si v družbi vodje preverjanja Stanislava Lotriča iz Uprave za zaščito in reševanje RS, predsednice RKS Vesne Mikuž, generalne sekretarke RKS Cvetke Tomin preverjanje ogledali tudi župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak, direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Olga Andrejek in številni predstavniki sodelujočih izpostav Civilne zaščite ter območnih združenj Rdečega križa Slovenije.

Ob deloviščih in počivališčih so se ustavljali tudi mimoidoči. Na počivališčih so se z zaposlenimi ter prostovoljkami in prostovoljci Rdečega križa Slovenije pogovarjali, kakšna znanja med ljudmi širi Rdeči križ Slovenije, kako poteka iskanje pogrešanih, mnogi so v skrbi za svoje zdravje pri prostovoljkah izmerili sladkor v krvi, holesterol in krvni tlak, pri Društvu Spominčica so izvedeli o demenci in osteoporozi, se pozanimali o organizaciji letovanj in socialni pomoči, pri krvodajalskem avtobusu Centra za transfuzijsko medicino Maribor pa se seznanili s krvodajalstvom (vir: https://www.rks.si/sl/Novice/Najbolje-usposobljena-ekipa-PP-RKS-OZ-Zagorje-ob-Savi-II-/).

Nazaj
©2020 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.